Meiser Grüner Silvaner Trocken

Heerlijk mineralige wijn van oude wijnstokken op een oude oceaanbodem.

10.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
10.99 9.9910.99 9.4910.99 8.99

Proefnotitie

Fris en kalk-achtig. Grüner Silvaner is de perfecte druif voor zomerse dagen. Aroma’s van limoen, groene appel, peer, iets “grüns” gras-achtig en wat wij bij gebrek aan een beter woord maar “natte steen” noemen, maar het komt erop neer dat de wijn op mysterieuze wijze een bevredigend mineralig gevoel achterlaat. Miischien komt het door alle zeefossielen in de wijngaard, of doordat de wijnstokken zo knoestig en oud zijn.

Tips

Serveertemperatuur
8 °C
Wijnspijs suggestie
Mosselpannetje.

Technische details

Producent
Druivenras
100% Grüner Silvaner
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
Qualitätswein Rheinhessen
Bodem
Oesterzand, kalkafzettingen uit Oligoceen
Hoogte
150 - 250 m
Techniek
Lagering op inox
Alcohol
12,5%
Restsuiker
5,5 g/l
Keurmerk

Verhaal

Hatseflats, dronken voor een habbekrats

Goeie wijn koop je bij de Albert Heijn, zeg ik altijd maar. Of in ieder geval goeikope wijn. Voor € 2,79 heb je al een literpak Liebfraumilch. En dan is ie niet eens in de bonus. € 1,07 hiervan gaat direct naar de Belastingdienst, dus is er € 1,72 over voor de wijn. Om een liter wijn te maken heb je zo’n 1,6 kg druiven nodig. Stel je koopt hiervoor pitloze witte druiven bij de AH dan kost je dat excl. btw € 7,02. De Liebfraumilch is dus meer dan 4 keer zo goedkoop als de druiven. Helemaal verklaren kan ik dat eerlijk gezegd niet. Ik weet alleen wel dat als wij een boerderij vinden die lekkere wijnen maakt, dat hun basiswijn dan bij ons voor “AH pitloze druif” prijzen in de schappen ligt. Trouwens, tafeldruiven zijn lekker sappig, maar in wijnjargon noemen we dat waterig. Daar kun je geen wijn van maken. Echte wijndruiven zijn kleiner, twee keer zo zoet en geven veel minder opbrengst per plant.

© Pandora's Bottle (2015) Schelpen en stenen uit de wijngaard. De prachtige oude Silvaner wijnstokken staan op een voormalige zeebodem.© Pandora’s Bottle (2015) Schelpen en stenen uit de wijngaard. De prachtige oude Silvaner wijnstokken staan op een voormalige zeebodem.

Genoeg is genoeg

De hoogtijdagen van de Liebfraumilch zijn wel voorbij. In de jaren ‘60-’70 was 30% van de wijngaarden in Duitsland aangeplant met Grüner Silvaner, die vrijwel allemaal in halfzoete Liebfraumilch belandde. Daarnaast was er nog 30% aangeplant met Müller- Thurgau met dezelfde bestemming en dan ging er ook nog Riesling in. Nu is er nog maar 4% Grüner Silvaner aangeplant in Duitsland en dan vaak nog bestemd voor pretentieuze droge witte wijnen in een glazen fles.

Wat doet die schelp in mijn wijngaard?

Grüner Silvaner is een oude druif, die van oorsprong uit Oostenrijk komt, al kom je hem daar niet meer tegen. Hij staat er vooral om bekend dat hij extreem gevoelig is voor de bodem van de wijngaard. Sowieso vind ik dat soort verschillen vaak het duidelijkst te proeven bij frisse witte wijndruiven. Op kleigrond geeft hij een vrij neutrale smaak. De beroemdste Silvaners komen van Muschelkalk bodem in Frankenland. Mocht je deze ooit gedronken hebben dan herinner je je vast de druppelvormige flessen die ze daar gebruiken, de Bocksbeutel. De fles in deze box komt van ons favoriete wijnhuis uit Rheinhessen. Het is nu zeker meer dan tien jaar geleden dat we daar stonden, maar ik herinner me nog de oude knoestige wijnstokken op een helling bezaaid met schelpen en fossielen. Misschien weinig origineel, maar wij drinken deze wijn het liefst bij mosselen.

Winkelwagen