Tenuta Garetto Nizza “Favà”

Intense wijn met de smaak van morellen kersen uit de top wijngaard voor de Barbera druif in Piemonte.

31.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
31.99 29.9931.99 27.9931.99 25.99

Proefnotitie

De koning van de Barbera, Nizza geeft de bekende stijl van Barbera d’Asti alleen dan intenser. In de basis verse morellen kersen, cranberrycompôte en rabarber, qua kruidigheid laurier en kruidnagel en daarbij de aangename geur van gedroogde Parmaham op toast.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Gebrande auberginedip met tahin en granaatappel, zie recept.

Technische details

Druivenras
100% Barbera
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOCG Nizza
Bodem
Silt en mergel met een klein beetje klei
Hoogte
200 m
Techniek
Op betonnen tanks en 22 maanden op eiken vaten
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Heb je jezelf een glas Nizza van Tenuta Garetto ingeschonken? Pak de fles eens vast. Zo, dat voelt als een flinke wijn, niet waar? De fles heeft een ziel (die deuk aan de onderkant) waar bijna een halve vuist in kan! Er is je vast eens verteld dat dat betekent dat deze wijn wel heel goed moet zijn. Deze smaakt vast stevig en zwaar. En voel je minstens zo hard in je portemonnee, zou je denken. Dat klopt ten dele.

Voor een wijnmaker is het minstens zo belangrijk om te werken aan hoe een wijn overkomt op de consument als aan de kwaliteit van de wijn zelf. Je kunt er immers een jaar op zwoegen in de wijngaard, en wellicht nog enkele jaren in de wijnkelder, maar daarna moet de fles ook nog verkocht worden. Als wijnboer zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het aanzien van je wijn een beetje op te waarderen. De cosmetische foefjes zijn daar het makkelijkste voorbeeld van. Geen eenvoudig printerpapier- label met goedkope felle inkt, maar handgeschept papier met lakletters. Een lange natuurkurk met bedrukking, en een capsule met een rood folietje aan de bovenkant die doet denken aan de ouderwetse lakdoppen. En uiteraard een fles zo zwaar dat je er iemand zeer effectief de hersens mee in kunt slaan. Overigens maken deze dingen de wijn ook daadwerkelijk duurder, want voor niets komt de zon op.

Het mooiste is natuurlijk wanneer je een upgrade kunt be- machtigen waarmee je harde werk ook écht gezien en beloond wordt. Daar is deze wijn een heel mooi voorbeeld van. DOCG is de afkorting voor de hoogste herkomstbenaming in Italië. Piemonte staat bekend om de Barolo en Barbaresco, de top DOCG’s voor de Nebbiolo-druif. Je legt minimaal €30, maar ook rustig €300 neer voor een fles. De tweede grote ster van deze regio is de Barbera druif, de lichtere en frissere van de twee. De beste versies komen uit de Asti DOCG, maar binnenin dit gebied heb je nog baas boven baas. Nizza Monferrato is het dorpje waar dan toch echt de állerbeste opper-Barbera verbouwd wordt, en die heeft sinds 2014 dan ook een heel eigen DOCG status die de boer op het label mag zetten. Gelukkig is dit nog niet zo opgeblazen geraakt als Barolo. Een goede Nizza, met een houtrijping van wel 22 maanden zoals deze, kost je slechts zo’n €25. Zelfs de meest rijpe Barbera druiven (14,5% alcohol) met lange houtrijping behouden de typische frisse morellen smaak.

Winkelwagen