Tenuta Garetto Barbera d’Asti Superiore

Rode wijn met de verfrissende smaak van zwarte morellen kersen.

19.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
19.99 18.9919.99 17.9919.99 16.99

Proefnotitie

Je zou de fles tricolore kunnen schilderen, want dit is toch wel de essentie van Italiaanse rode wijn, puur fruit met fris fruitzuur en een hint van eiken, maar niet te zwaar. We noteren: morel, bosbes, cranberrycompôte, een hint van rabarber, sinaasappelschil en munt, en uit het eikenvat de subtiele geur van vers getoast witbrood.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Gebakken wilde konijnenfilet met salie.

Technische details

Druivenras
100% Barbera
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOCG Barbera d'Asti
Bodem
Kalkrijke klei
Hoogte
200 m
Techniek
Fermentatie op inox en betonnen tanks
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Water in de mond

Laten we er geen doekjes om winden, Italiaanse wijn is onze grote liefde (na elkaar, uiteraard). De rijke keuken, het markante volk, de grootste diversiteit aan druivensoorten; heaven is a place called Italy. Italiaanse rode wijnen en dan voornamelijk die uit de bovenste helft, dus Toscane en Umbrië en dan omhoog (oké, vooruit, ook Lazio) kennen vaak een heerlijke frisheid tot op het zure af. En voordat je nu schrikt en denkt “Huu! Zuur?!”, nee, wij bedoelen fris en knapperig zuur. Verse, zelfgeplukte bramen zuur. Zelfgemaakte limonade zuur. Het uitgeknepen citroentje over je gebakken visje na een wandeling langs het strand midden augustus zuur.

 

Tenuta Garetto (2022) © The big 3 van Tenuta Garetto. 

Tenuta Garetto (2022) © The big 3 van Tenuta Garetto.

Game of Thrones

In Toscane staat de Sangiovese er bekend om, de druif waar men Brunello en Chianti van maakt. Uit Piemonte, de mistige heuvels waar ook Barolo gemaakt wordt, komt de Barbera druif. Het is, toegegeven, a fine line tussen zure bocht en verfijnde elegantie, maar een beetje wijnmaker kan dit met de huidige technieken makkelijk. Kersen, en dan vooral die donkere morelkersen, domineren de proefnotities van de Barbera wijnen. Barbera van enige statuur haal je uit Asti, een gemeente rondom de gelijknamige stad. Binnen deze gemeente heb je sinds kort de DOCG Nizza, rondom de stad Nizza Monferrato, waar naar eigen zeggen de echte troon staat van de Barbera-druif. Dit moet de tegenhanger worden van wat Barolo is voor de Nebbiolo-druif.

Geluk is te koop

Gianni Gagliardo, een Barolo-maker en dus een echte Nebbiolo- boer, vond het tijd om grond aan te schaffen in Asti. Dat is nog maar heel recent gebeurd, in 2017. Deze Barbera d’Asti DOCG (chique) is uit 2016 en is de eenvoudigste Barbera van deze wijngaard. De stokken zijn aangeplant in 1980, naast de oudere stokken uit 1950 en 1935 die gebruikt worden voor respectievelijk Barbera d’Asti DOCG Superiore (wat chiquer) en DOCG Nizza (chiquest). Laat je niet in de war brengen door het woord ‘eenvoudig’. De grond in Piemonte is het duurst van heel Italië. De hoge kwaliteit van de wijn in het algemeen, en natuurlijk de reputatie van de Barolo, koning der wijnen, drijft de prijs op tot eenzame hoogtes. Een Barolo- maker met enige neus voor kwaliteit koopt dus niet het eerste het beste lapje klei. Tenuta Garetto maakte meer dan genoeg indruk op Gianni om het te willen aanschaffen, en ook op ons om het in de schappen te leggen.

Winkelwagen