Moulin Montarels Viognier
Een bloemige, fruitige Viognier.
€9.99
Beschikbaarheid: 128 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Een wijn met aroma
Voor wie onze winkel wel eens bezoekt zal het geen geheim zijn dat we fan zijn van Viognier. Dit is een aangenaam aromatisch druivenras, herkenbaarder dan bijvoorbeeld Chardonnay of Trebbiano, maar ook weer niet zo in your face aromatisch als Muscat of Gewürztraminer. Natuurlijk, van elke druif kun je smaakloze wijn maken als je de opbrengst maar hoog genoeg opdrijft, maar bij Viognier is dit niet de bedoeling. De druif heeft een warm klimaat nodig en moet echt rijp zijn voor een goed resultaat. In dit geval met 13,5% alcohol uit het zuiden van Frankrijk, want een rijpere druif geeft uiteraard ook meer alcohol. Viognier is dus aromatisch. Hieronder een kort-door-de-bocht opsomming van de aromastijlen.
© Pandora’s Bottle (2016) De blindproeverij waarbij we deze wijn ontdekt hebben. Niemand weet wat er in welk glas zit. Niemand praat. Achteraf vergelijken we onze proefnotities en oordeel.
Warm
Viognier heeft sowieso geen hoog zuurgehalte, maar deze Viognier heeft toch een beetje frisheid en ook bloesemachtige tonen. Daarnaast heeft hij ook tropisch fruit, waar de druif bekend om staat. Het is geen bewaarwijn. Als het goed is blijft hij een jaar of drie stabiel. Daarna verliest hij langzaam het aangename bloemige aroma.
Warmer
Viognier is beroemd als een geconcentreerde goudgele wijn uit Condrieu in de Rhône. Deze hebben meestal meer honing in de smaak. Als ik hem blind weet te herkennen is het vanwege de smaak van die ouderwetse botersnoepjes in de vorm van een wafeltje.
Heet
Viognier doet het fantastisch in hete klimaten, zoals op Sicilië. Hier krijg je typisch een diepe kleur en veel meer tropisch fruit, vooral abrikoos. Soms wordt ook een deel op eiken vaten gerijpt.
Heetst
Abrikoos wordt echt gedroogde abrikoos, de volumeknop naar 100%, subtiliteit 0%, in woestijn-achtige gebieden zoals het binnenland van Californië (San Joaquin Valley).