WAT IS LE NEZ DU VIN
De sets bestaan uit verschillende kleine glazen flesjes. Ieder aroma heeft een eigen flesje. Op de flesjes in een nummer geschreven dat correspondeert met een eigen informatie kaartje. Hierop staat om welk aroma het gaat en wordt er meer verteld over het aroma. Natuurlijk zijn er duizenden verschillende geuren, waarvan er vele ook voorkomen in wijn. De verschillende sets zijn echter zo omvattend dat alle bekende geuren er in zitten, en je zo een complete geurbibliotheek hebt om je neus mee te trainen.
VOOR WIE IS LE NEZ DU VIN
Sommeliers, wijnliefhebbers, koffiefanaten (Le Nez du Café) en whisky lovers (Le Nez du Whisky). Het maakt niet uit of je nu professioneel bezig met met proeven of puur uit liefhebberij, als je beter wil leren proeven, is dit een must have.
HOE GEBRUIK JE LE NEZ DU VIN
Er zijn verschillende manieren om de geursets te gebruiken. Hieronder beschrijven we er enkele (dit geldt voor de Le Nez du Vin MasterKit, waarin losse geurkaartjes zitten. In de kleinere sets vind je de informatie terug in de bijbehorende boekjes).
Ruiken aan de hand van wijn
1. Ga zitten met een aantal wijnglazen, gevuld met verschillende wijnen.
2. Wals en ruik aan de wijn. Kijk gelijk ook even naar de kleur van de wijn. Ruik nog eens.
3. Misschien zijn er een paar geuren die je direct herkent. In dat geval zou je de bijbehorende informatiekaartjes kunnen pakken, het bijpassende genummerde flesje zoeken, en controleren of dat echt is wat je rook. Door het kaartje nu te lezen, leer je direct wat meer over wat deze geur je zou kunnen verklappen over de wijn. Wanneer je goed getraind bent, kun je met een aantal geuren de druif en herkomst gemakkelijker herkennen. Wist je bijvoorbeeld dat aardbeigeur typisch is voor Merlot, en framboos voor Tempranillo? Je kunt nu ook een slok nemen om te proberen of je nog meer aroma’s uit de wijn kunt herkennen.
4. Ruik nog eens aan de wijn en daarna aan verschillende flesjes. Is er nog een geur die je herkent in de wijn? Dan is deze geur waarschijnlijk moeilijker voor jouw brein om direct te herkennen of benoemen (anders had je hem in de vorige stap al herkend). Nu leer je dus iets nieuws! Schrijf even op om welke geur en welk flesje het ging.
5. Herhaal het ruiken aan de geuren die je moeilijker vond, pak die de opvolgende dagen nog een paar keer. Daarmee train je je brein. Je zult merken dat je de geur de volgende keer gemakkelijker herkent.
Ruiken door flesjes en kaartjes bij elkaar te zoeken (geen wijn voor nodig)
1. Verspreid de verschillende aromakaartjes over een tafel, met het getal van de geur naar boven.
2. Pak nu willekeurig flesjes, zonder naar het getal op het flesje te kijken. Zoek de juiste kaart erbij en kijk of je ook echt gelijk hebt. Voor sommige geuren zal dat gemakkelijk, voor anderen weer moeilijk zijn. Dat kan als je niet gewend bent aan de geuren, of wanneer ze op elkaar lijken.
3. Je kunt zo een selectie maken van geuren die je moeilijk vind om te herkennen. Oefen deze extra vaak.
Voor de pro’s
1. Schenk verschillende wijnen voor jezelf in.
2. Wals en ruik. Zoek de juiste aroma’s erbij.
3. Kun je aan de hand van de combinatie raden om welke druif het gaat, wat de herkomst van de wijn is, of het om een houtgelagerde wijn gaat en of de wijn oud of jong is? Gefeliciteerd, je bent een echte kenner!
Met je (wijn)vrienden
Troeven jullie elkaar altijd af met je wijnkennis? Beslis voor eens en altijd wie er de beste neus heeft en maak er een wedstrijd van. Verdeel de geuren op tafel, kies een prijs (een fles Amarone!), houdt de kaarten in de doos en raden maar! Wie er het meest goed heeft na 10 minuten wint.
ps. Vergis je niet, zelfs voor de beste experts is het moeilijk een wijn te herkennen wanneer ze blind proeven.