Ernesto del Palacio Toro Tinto Joven

Jonge wijn uit Toro met een volle rijpe smaak.

10.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
10.99 10.4910.99 9.9910.99 9.49

Proefnotitie

Deze wijn van Ernesto del Palacio doet qua smaak denken aan Primitivo. Donker fruit, een vol rijp mondgevoel en een beetje iets rokerigs. Aroma’s van rozijnen, blauwe pruim, Amarena kers, honingdrop, doperwt, melkchocolade en open haard.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Houthakkerssteak (gemarineerde karbonade met gerookte spek en gedroogde uitjes)

Technische details

Druivenras
100% Tempranillo
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DO Toro
Bodem
Zand en rivierkeien
Hoogte
650 - 800 m
Techniek
Rijping in inox
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

November 2019, 12 flessen Bordeaux worden gelanceerd naar het International Space Station. Bij terugkomst 14 maanden later zijn de flesjes in plaats van een paar duizend euro een paar miljoen euro waard. Logisch, want wat kan er beter zijn dan de wijn rustig in een koele kelder bewaren? Juist, hem goed door elkaar schudden, het liefst met een raket. Goed, als ik mag kiezen dan drink ik liever een fles Aldi huiswijn in de ruimte dan dat ik hier op aarde pretentieus doe alsof ik kosmische straling in mijn Petrus proef. Enfin, het blijft een mijlpaal, eerst een hond, toen een aap, toen een mens, toen een auto en toen een kistje wijn.

We blijven toch de grenzen opzoeken. Misschien is het nu ook maar tijd om ons geheim te verklappen… Elke fles wijn die je bij Pandora’s Bottle koopt luistert eerst 96 uur naar het complete oeuvre van Ludwig van Beethoven. We wisten niet zeker of je dit terugproeft, maar kwaad kan het ook niet, dus voor de zekerheid. Wij willen alleen het allerbeste.

Goeie intro, maar ik heen wilde is: wat is de eerste wijn die de oversteek over de Atlantische Oceaan maakte? Juist, rode Toro, in 1492 aan boord van La Pinta van Columbus. Case closed, het is dus lekkere wijn.

Toro wordt gemaakt van Tinta de Toro druiven. Dat is een kloon van dezelfde Tempranillo druif die ze ook in Ribera del Duero en Rioja gebruiken. Het klimaat is ook een beetje vergelijkbaar en dus maken ze in Toro wijnen die erg lijken op de beroemde Rioja’s en Ribera del Duero’s. In mijn beleving maken ze in Toro wat je noemt “dikke wijnen”: geconcentreerd, rijp en iets minder fruitzuur. Hoe dat komt weet ik niet zeker, maar ik denk dat het ligt aan de wat armere zandgrond. De wijnboeren hebben hierom de planten wat verder uit elkaar staan, met een lage opbrengst en dit geeft erg rijp fruit. De wijngaard van Ernesto del Palacio ligt ook nog bezaaid met grote rivierkeien, à la Châteauneuf-du- Pâpe, die de warmte goed vasthouden. Dit is het instapmodel, de Joven. Het beste even decanteren en 5 minuutjes Space Oddity van David Bowie.

Winkelwagen