Mijn account

Ernesto del Palacio Toro Blanco

Heerlijk geurige Verdejo uit Toro, veel groene kruiden en fris fruit.

7.99

Jaargang
2021

Beschikbaarheid: 120 op voorraad

2021
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
7.99 7.497.99 6.997.99 6.49

Proefnotitie

Echt een heel verfijnde wijn, zeker als je weet wat ‘ie kost. Over deze wijn mag je gewoon pretentieus doen. Aroma’s van kruisbes, cactusfruit, koriander, gras, peterselie, komijn en crème fraîche.

Tips

Serveertemperatuur
8 °C
Wijnspijs suggestie
Salade met venkel, sinaasappel, linzen en avocado

Technische details

Druivenras
75% Verdejo, 25% Malvasia (Alarije)
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
DO Toro
Bodem
Zand en rivierkeien
Hoogte
800 m
Techniek
Lagering op inox
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Wie maakt er nou witte wijn in Toro?

Bij Toro denken we aan krachtige, zonnige rode wijnen. Waarom zou je daar witte wijn maken? Voor witte wijnen kun je beter in Rueda zijn. Heerlijk fris en groen, niet voor niks Spanje’s populairste witte wijn. Hebben die lui van Pandora’s Bottle d’r eigenlijk wel verstand van? Goeie vraag. Inderdaad, 94% van de wijnen uit Toro zijn rood. Lijkt me duidelijk dat het klimaat en de grond in Toro het best geschikt zijn voor rode wijn. En wie ze vaker drinkt weet dat dit meestal volle rijpe wijnen zijn. In Rueda maken ze 97% witte wijn, dus daar zullen de omstandigheden het beste zijn om frisse grassige tonen uit de witte druiven te trekken. Die 3% rood zal een foutje zijn. Totdat je op een kaartje kijkt. Wat? Toro en Rueda liggen knetterhard tegen elkaar aan? Allebei aan de Duero rivier, allebei op zo’n 700 meter hoogte. Wat is het verschil dan? Als je iets moet bedenken is het dat Rueda gemiddeld genomen zanderiger is en Toro kleiiger. Maar het echte verschil is eigenlijk gewoon gewoonte. In Rueda maken ze nou eenmaal witte wijn en in Toro rode wijn. Daar moet je geen moeilijke vragen over gaan stellen.

© Ernesto del Palacio (2020)

© Ernesto del Palacio (2020)

Dat zullen we dan maar niet doen. Deze witte Toro van Ernesto del Palacio is gemaakt van 75% Verdejo druiven, die ze ook in Rueda gebruiken, dus voor all practical purposes is het gewoon Rueda. Als jij het verschil kan proeven met “echte” Rueda, bel ons dan effe, dan mag je in Sarinah’s blindproef-team voor het WK. De overige 25% is trouwens Malvasía.

De Verdejo als druif zijnde

De Verdejo heeft als druif iets weg van Sauvignon Blanc. Hij geeft ook frisse, groenige, grassige smaken. Minder extreem dan Sauvignon Blanc, maar dat weet ik niet eens zeker, want ik ken hem alleen maar uit Noord-Spanje. Wie weet wat voor extreme verkoelende smaken hij zou geven als een wijnboer in de Loire hem zou aanplanten. Maar wie hou ik voor de gek? D’r gaat echt geen Fransoos Spaanse druiven aanplanten, dus we zullen het nooit weten. Misschien met wat extra global warming doet -ie het ook hier in de polder. Tot die tijd rijden wij nog even met de vrachtwagen op en neer naar Spanje. Op die pallet van Ernesto zit trouwens ook heerlijke rijpe rode wijn, mocht je nog iets zoeken.

Winkelwagen