Montechiaro ‘345 Chianti Colli Senesi

Heerlijke klassieke Chianti uit de heuvels van Siena.

14.99

Jaargang
2022

Beschikbaarheid: 131 op voorraad

2022
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
14.99 13.9914.99 12.9914.99 11.99

Proefnotitie

Fruitige wijn met een heerlijke bosbessensmaak. In koele jaren proef je morel, in hete jaren eerder bosvruchtenjam. Echte Chianti-stijl die doet denken aan zwarte thee, jeneverbes en leer, met soms een elegante hint van bergamot.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Rosé lamsbout met groene kruiden

Technische details

Producent
Druivenras
70% Sangiovese, 10% Canaiolo, 5% Colorino, 5% Malvasia Nera, 5% Foglia Tonda, 5% Barsaglina
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOCG Chianti Colli Senesi
Bodem
Klei en zand met zeefossielen
Hoogte
240 - 300 m
Techniek
12 maanden rijping op tonneaux van 500 l
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch

Verhaal

De heuvels van Siena

Chianti (spreek uit: kie-anti) Colli Senesi, ofwel ‘Chianti uit de heuvels van Siena’, is één van de vele Chianti-producerende gebieden die Toscane kent. Andere zijn de meer bekende Chianti Classico en het koelere Chianti Rufina. Allen hebben ze één ding gemeen: Sangiovese. Sangiovese is dé druif in midden-Italië, en met name Toscane, en vind je terug in flessen van de meest eenvoudige Toscaanse tafelwijn tot het meest chique, Brunello di Montalcino. Colli Senesi is het meest zuidelijke en warme gebied van de Chianti en lijkt dus qua stijl het meest op de beroemde Brunello di Montalcino of Vino Nobile di Montepulciano.

© Pandora's Bottle (2010). Team Pandora's Bottle helpt met de 2010 oogst van de simpelste wijngaard. De rest mogen we niet aankomen, dat is voor de professionals.

© Pandora’s Bottle (2010). Team Pandora’s Bottle helpt met de 2010 oogst van de simpelste wijngaard. De rest mogen we niet aankomen, dat is voor de professionals.

Sangiovese

Sangiovese, en met name in de vorm van Chianti, heeft lang een reputatie gehad van te lichte en te zure wijnen. Niet lekker om te drinken, niet lekker om te bewaren (ze werden onder andere heel snel bruin). Echter in de laatste decennia is door gedegen onderzoek in kaart gebracht welke klonen van Sangiovese wél de gewenste smaken en zuurgraad leveren, en in welk subklimaat in de vele heuvels van Toscane iedere kloon het best tot zijn recht komt. Brunello is bijvoorbeeld de (koos)naam voor de kloon die verbouwd wordt in Montalcino. Daarnaast was ook overproductie een oorzaak van zure en onrijpe Sangiovese. Door zich te focussen op kwaliteit boven kwantiteit hebben de wijnboeren in Toscane hun wijnen laten uitgroeien tot één van de meest bekende en geliefde van dit moment. Een goed gemaakte Sangiovese herken je door geuren van o.a. bosbes, morellen kers, verse pruimen, leer en tabak. De typische smaak is nog steeds iets zuur, maar dan juist elegant. Denk aan verse bosbessen versus bosbessenjam: ideaal voor de lente. Dezelfde zuurgraad en fijne tannine zorgt in de zware top wijnen uit de streek juist voor een zeer lang bewaarpotentieel, langer dan bijvoorbeeld een Bordeaux.

Blend

DOCG Chianti Colli Senesi moet minstens 70% Sangiovese bevatten om deze naam te mogen dragen. Dit doet wijnmaker Alessandro dan ook, en de overige 30% vult hij in met de lokale autochtone druiven zoals Canaiolo en Colorino (die laatste, surprise suprise, voor de kleur) die al heel lang in zijn wijngaard groeien.

Winkelwagen