Baglio di Pianetto “Cembali” Sicilia Nero d’Avola Magnum
Topwijn van het wijnhuis. 100% Nero d’Avola. Diep, donker en complex bij iedere slok een nieuwe emotie.
€62.99
Beschikbaarheid: 9 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
*Italiaanse bereiding getipt door Dario Rinaldi van Baglio di Pianetto:
Leg een laag aardappels op een bakblik. Daarbovenop een dakpan (!), waarop je het lam legt met flink aantal tenen knoflook en rozemarijn. Dit dek je vervolgens af met verse lauriertakken en laat je een aantal uur zachtjes garen in de oven.
© Pandora’s Bottle (2016) Fantastische avond met traditionele gerechten en wijnen bij Ristorante Tanta Roba in Den Haag. In het midden chef Renato uit Sicilië en rechts wijnmaker Dario, ook uit Sicilië.
De druiven komen van stokken die minstens 45 jaar oud zijn.
Een Siciliaans Chateau. Zo begon de droom van Conte Paolo Marzotto en zijn Franse echtgenote. Baglio di Pianetto ontstond en is nog altijd een familiebedrijf. De naam Marzotto is een bekende in Italië, dezelfde Mr. Marzotto was namelijk jarenlang eigenaar van modemerken als Hugo Boss, Missoni en Valentino. Met Baglio di Pianetto was Marzotto de eerste die Franse druiven succesvol op Sicilië wist te verbouwen. Zo proef je in iedere wijn een Franse touch.
Alleen eigen druiven worden gebruikt. Ze worden met de hand geoogst en in verband met hoge temperaturen op het eiland direct op locatie verwerkt om ‘jam-achtige’ wijnen te voorkomen.
Om de druiven in een perfecte omgeving te kunnen verbouwen, maakt Baglio di Pianetto gebruik van 2 verschillende locaties op het eiland. De eerste is het op 650 m hoogte gelegen Santa Cristina Gela – Palermo, in het noorden van het eiland. Hier worden de druivenrassen voor de witte wijnen verbouwd, de Merlot en de Petit Verdot. Hoge temperaturen worden vermeden. In het zuiden (Noto – Siracusa) worden de druiven verbouwd die beter gedijen onder constante temperatuur: Nero d’Avola, Frappato, Syrah en Moscato.
Alle witte druivensoorten worden op 3 verschillende momenten geoogst, met 3 verschillende niveau’s van rijping: 20% rond 10 dagen voor de technische rijping, 70% precies ervoor en de laatste 10% 2 weken daarna, om zo veel mogelijk aroma’s in de druiven vrij te laten komen. Hiermee kan de juiste balans in de wijn gemaakt worden zonder andere druivensoorten toe te hoeven voegen.
Het gehele productieproces van Baglio di Pianetto is biologisch. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: al het water dat gebruikt wordt komt direct uit een eigen meer waar regenwater opgevangen wordt. Daarnaast wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van zonne-energie. In plaats van industriële gist te gebruiken, gebruikt Baglio di Pianetto natuurlijke gist. Maar wat nog de meest belangrijke onderscheidende factor is, is de tijd die Baglio di Pianetto gebruikt om de wijnen te laten rijpen. Daarom is de jongste wijn bijvoorbeeld minimaal 3 jaar oud. Vanaf de 2016 jaargang zal Baglio di Pianetto ook officieel het biologische keurmerk voeren, dat garant staat voor een geheel biologische wijn. Niet alleen in de druif maar ook in het wijnmaken.