Albafiorita Soreli IGT Bianco “Soffio”
Soffio is een biologische wijn gemaakt van Soreli druiven, een “winterhard” druivenras dat onze visie van respect voor het milieu weerspiegelt.
€31.99
Beschikbaarheid: 49 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Tips
Technische details
Verhaal
Piwi’s
Soreli en Sauvignon Kretos, als je die druiven kent stuur dan even een open sollicitatie, dan bouwen we een nieuwe wijnwinkel om je heen. Het zijn Piwi’s, dat klinkt heel schattig, zeker als je weet dat het staat voor Pilzwiederstandsfähig, wat betekent dat ze goed tegen schimmel kunnen. Dat is uiteraard handig. Als de druif zelf resistent is tegen schimmel, dan hoef je hem niet een handje te helpen met bestrijdingsmiddelen, dus goed voor de natuur, goed voor de portemonnee en goed voor de nachtrust van de wijnboer.
Days of Wine and Roses
Dat klinkt als een goed idee, waarom doet niet iedereen dat? De reden is dat traditionele druivenplanten juist niet tegen schimmel kunnen. Ze doen het nog net iets beter dan rozenstruiken. Daarom staan die soms “ter versiering” in de wijngaard om de schimmel snel te signaleren. Want als het fout gaat moet je er heel snel bij zijn. Druivenplanten zijn vooral gevoelig voor twee soorten schimmel: echte meeldauw die ontstaat bij warm weer met vochtige lucht, en valse meeldauw die het ook goed doet in de kou en die houdt van regen, mist en dauw. Standaardmethoden die kwaliteitsbewuste wijnboeren gebruiken om het risico te verminderen zijn: meer ruimte tussen de planten laten en streng snoeien. Beide zorgen voor goede luchtdoorstroming en verminderde natte schaduwplekken. Daarnaast moet je altijd op je hoede zijn om bij de eerste tekenen van schimmel meteen de aangetaste takken te verwijderen.
Wijn voor de 3-sterrenzaken
Alle bekende wijndruiven behoren tot Vitis Vinifera en kunnen niet goed tegen meeldauw. Sommige andere Vitissen zijn wel resistent, maar die smaken dan weer niet lekker. Het doel van Piwi’s is om nieuwe druivenplanten te kruisen die zowel lekker smaken als resistent zijn. Aangevoerd door oenoloog en wijngod Nicola Biasi is een aantal pioniers bezig om het smaakpotentieel van nieuwe Piwi’s te ontdekken en ik moet zeggen dat het resultaat zwaar indrukwekkend is. Voor nu is het een niche die vooral sterrenzaken aantrekt, maar op den duur zou het denk ik een fantastische innovatie zijn voor juist goedkope massaproductie wijn, die immers het meeste last heeft van schimmel. Daar zal vast nog een jaar of 20 overheen gaan. Het Sauvignon Blanc- achtige karakter van deze wijn komt volgens Nicola van de Soreli druif. Dit is een kruising uit 2002 door de Universiteit van Udine. De “ouders” zijn Friulano en Kozma 20-3. Die laatste is zelf weer een kruising van een kruising van een kruising, maar hij bevat o.a. Aziatische Vitis Amurensis voorouders. Wat mij vooral opviel bij de ontdekking van allerlei Piwi’s is dat de smaak en het karakter van de wijnen echt een toevoeging kunnen zijn op wat we al kennen.