Navarra Crianza “La Fuente de Nekeas”

Fantastische Cabernet Tempranillo blend met cederhout en aardse tonen van het meest noordelijke wijnhuis uit Navarra.

11.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
11.99 10.9911.99 10.4911.99 9.99

Proefnotitie

Het meest noordelijke wijnhuis van Spanje en dat proef je. Er is misschien een vleugje Spaans karakter, maar je proeft vooral Bordeaux: Cederhout, klassiek donker fruit als braam en vlierbes en duidelijke aardse tonen, een soort van ingetogen klasse die duidelijker wordt bij elke slok.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Rabo de toro (langzaam gegaarde ossenstaart), zie recept

Technische details

Producent
Druivenras
50% Tempranillo, 50% Cabernet Sauvignon
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DO Navarra
Bodem
Donkerrode klei met zandsteen en fossielen
Hoogte
450 - 650 m
Techniek
12 maanden gerijpt op Frans eiken
Alcohol
14%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Zóó stijlvol

Deze wijn heeft stijl. Als je hem in een line-up zet zal hij niet het hardst van de toren schreeuwen. Er staat vast een wijn naast met rijpere fruitsmaken, of één die overduidelijk een aftershave van eiken opgedaan heeft en iedereen mag dat weten. Deze ‘La Fuente’ komt niet meteen met een hele fanfare binnen, maar als je nou aan het eind van de dag nog zin hebt in een relaxed glaasje wijn, nadat je de hele dag professioneel wijn hebt geproefd, dan is het deze La Fuente. Rustig, misschien een beetje onderkoeld in het begin, maar ik kan het niet anders zeggen, gewoon heel stijlvol.

Echt ongelofelijk

Waarom is -ie dan zo stijlvol? Dan ga ik natuurlijk rationele redenen bedenken voor iets wat puur gevoel is, maar vooruit daar ben ik voor: om jullie goeie smaak een beetje cachet te geven. Allereerst, hij is vrij uniek. Blind zou je waarschijnlijk niet raden dat het een Spaanse wijn is. Dat komt door de lokatie. Nekeas is één van de meest noordelijke wijnhuizen van Spanje, nabij Pamplona in de bergen. Ze hebben hun druivenselectie aangepast aan de lokatie. Er zit wel degelijk Tempranillo in deze fles, volgens Carlos kan dat nog nét, maar een druif die het veel beter doet in hun klimaat is de Cabernet Sauvignon. Deze geeft het duidelijkste karakter aan de wijn: cederhout en zwarte bes. Het wijnhuis ligt dichter bij Bordeaux dan bij Madrid en dat proef je.

Hoe doen ze dat?

Mooie Cabernet Sauvignon maken ze over de hele wereld, zelfs in hete landen als Libanon. Mijn favorieten komen meestal uit gebieden die net een tikkeltje warmer zijn en minder regen hebben dan de Bordeaux zelf, maar waar de zon nou ook weer niet op de maximale grillstand staat. Dat geeft bijna elk jaar de mooiste koele en kruidige smaken, waar Cabernet Sauvignon beroemd mee geworden is (denk aan ouderwetse proefnotities als sigarenkistje & potloodslijpsel). Een soort van onderkoelde klasse, die alleen maar aantrekkelijker wordt als je de fles langer open laat staan. Een ander gebied waar je Cabernet in deze stijl kunt vinden is Friuli in het Noorden van Italië. Uiteraard is het klimaat geen garantie voor goede wijn. Juist bij dit soort wijnen die het moeten hebben van een balans tussen smaken, is de kunde van de wijnboer het belangrijkst. Ik weet ook niet alle geheimen van de wijnboer, maar ik herken het wel als het uitzonderlijk goed gelukt is, zoals bij deze wijn. Echt, geloof me, geef hem een uurtje en kijk hoe je mening evolueert. Zoals de Britten zeggen: “It grows on you”.

Winkelwagen