Navarra Crianza “La Fuente de Nekeas”
Fantastische Cabernet Tempranillo blend met cederhout en aardse tonen van het meest noordelijke wijnhuis uit Navarra.
€11.99
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Zóó stijlvol
Deze wijn heeft stijl. Als je hem in een line-up zet zal hij niet het hardst van de toren schreeuwen. Er staat vast een wijn naast met rijpere fruitsmaken, of één die overduidelijk een aftershave van eiken opgedaan heeft en iedereen mag dat weten. Deze ‘La Fuente’ komt niet meteen met een hele fanfare binnen, maar als je nou aan het eind van de dag nog zin hebt in een relaxed glaasje wijn, nadat je de hele dag professioneel wijn hebt geproefd, dan is het deze La Fuente. Rustig, misschien een beetje onderkoeld in het begin, maar ik kan het niet anders zeggen, gewoon heel stijlvol.
Echt ongelofelijk
Waarom is -ie dan zo stijlvol? Dan ga ik natuurlijk rationele redenen bedenken voor iets wat puur gevoel is, maar vooruit daar ben ik voor: om jullie goeie smaak een beetje cachet te geven. Allereerst, hij is vrij uniek. Blind zou je waarschijnlijk niet raden dat het een Spaanse wijn is. Dat komt door de lokatie. Nekeas is één van de meest noordelijke wijnhuizen van Spanje, nabij Pamplona in de bergen. Ze hebben hun druivenselectie aangepast aan de lokatie. Er zit wel degelijk Tempranillo in deze fles, volgens Carlos kan dat nog nét, maar een druif die het veel beter doet in hun klimaat is de Cabernet Sauvignon. Deze geeft het duidelijkste karakter aan de wijn: cederhout en zwarte bes. Het wijnhuis ligt dichter bij Bordeaux dan bij Madrid en dat proef je.
Hoe doen ze dat?
Mooie Cabernet Sauvignon maken ze over de hele wereld, zelfs in hete landen als Libanon. Mijn favorieten komen meestal uit gebieden die net een tikkeltje warmer zijn en minder regen hebben dan de Bordeaux zelf, maar waar de zon nou ook weer niet op de maximale grillstand staat. Dat geeft bijna elk jaar de mooiste koele en kruidige smaken, waar Cabernet Sauvignon beroemd mee geworden is (denk aan ouderwetse proefnotities als sigarenkistje & potloodslijpsel). Een soort van onderkoelde klasse, die alleen maar aantrekkelijker wordt als je de fles langer open laat staan. Een ander gebied waar je Cabernet in deze stijl kunt vinden is Friuli in het Noorden van Italië. Uiteraard is het klimaat geen garantie voor goede wijn. Juist bij dit soort wijnen die het moeten hebben van een balans tussen smaken, is de kunde van de wijnboer het belangrijkst. Ik weet ook niet alle geheimen van de wijnboer, maar ik herken het wel als het uitzonderlijk goed gelukt is, zoals bij deze wijn. Echt, geloof me, geef hem een uurtje en kijk hoe je mening evolueert. Zoals de Britten zeggen: “It grows on you”.