Bonazzi Recioto della Valpolicella Classico
De oorspronkelijke versie van Amarone was voor de jaren ’60 altijd zoet.
€35.99
Beschikbaarheid: 120 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
“Het is puur en uniek van smaak, en met zo’n koninklijke kleur, het is haast als het scharlakenrood is waarmee je rijke stoffen kunt verven. De zoetheid is ongelooflijk zacht en de dichtheid van de smaak is gevormd door een structuur zoals ik die nooit eerder ben tegengekomen. Op de tong is de vloeistof haast vlezig, alsof het een drank is die men moet eten in plaats van drinken.” Aldus de laat-Romeinse schrijver Cassiodorus. Het is een brief waarin hij smeekt of deze wijn, een Vinum Raeticum, geserveerd mag worden aan het hof van Theodorik de Grote, waar hij rond de 6e eeuw werkte.
© Bonazzi ( 2020) De 2020 oogst wordt voorzichtig met de hand in kleine kratjes gedaan.
Nu worden zoete wijnen met enig argwaan bekeken, maar in alle eeuwen voor ons werden zoete wijnen als het summum gezien. De oude Romeinen kon het niet zoet genoeg, die verwarmden zelfs honing om door hun wijn te mengen. In Raeticum, de provincie waaronder het huidige Verona viel, had men daar iets beters op verzonnen. De druiven werden laat geplukt en het mooiste gedeelte van de tros werd apart gehouden. Dat waren de recie (“oren” in Veronees dialect) of zijtrosjes aan de bovenkant. Deze werden vervolgens een paar maanden te drogen gehangen in speciale kamers in schuren of open zolders boven het wijnhuis. Daarna werd er een zachtzoete wijn van gemaakt, die niet stroperig zoet maar halfzoet was. Het is te zoet voor de gist om alle suiker om te zetten tot alcohol, die blijft steken op zo’n 12%- 14%. Deze techniek is al die eeuwen praktisch onveranderd en de wijnen heten nu Recioto della Valpolicella.
Er zijn meerdere wijnhuizen die met de eer proberen weg te lopen, maar er is ongeveer halverwege de vorige eeuw eens een vaatje wél geheel gefermenteerd. Dat vaatje was vergeten en de wijnmaker die het vaatje een hele tijd later ontdekte verklaarde de wijn amaro, oftewel bitter. Het bleek een succes, en deze wijnen werden een tijd Recioto Amaro of Recioto Amarone genoemd. En nu, in een tijd waarin krachtige droge rode wijnen het meest worden gewaardeerd, heeft dat de eigen benaming Amarone della Valpolicella gekregen.
Eigenlijk zijn de Recioto’s nog altijd de trots van de wijnmakers uit Valpolicella. Ze houden er zelfs wedstrijden om te zien wie de beste Recioto maakt en zich dus de beste wijnmaker mag noemen. Vele producenten maken nu een overdreven zoete variant in kleine flesjes, maar Giorgio maakt hem nog in ouderwetse stijl die je gewoon als rode wijn kunt drinken.