Bonazzi Recioto della Valpolicella Classico

De oorspronkelijke versie van Amarone was voor de jaren ’60 altijd zoet.

35.99

Jaargang
2021

Beschikbaarheid: 120 op voorraad

2021
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
35.99 33.9935.99 30.9935.99 28.99

Proefnotitie

Valpolicella zonder druiven te drogen (zoals Ripasso of Amarone) vind ik vaak te groente-achtig, maar Giorgio maakt een hele verfijnde Valpolicella die eerder bloemig is dan groente-achtig, maar in ieder geval wel fris. We noteren geuren van aalbes, peterselie, kersenbloesem, amandelbloesem, lavendel, sinaasappelschil en marsepein.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Eend met pruimensaus en oesterzwam.

Technische details

Producent
Druivenras
60% Corvina, 20% Rondilnella, 10% Molinara
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Dessertwijn
Herkomst
DOC Recioto della Valpolicella Classico
Bodem
Terrassen van poreuze kalksteen en zand
Hoogte
180 m
Techniek
De druiven worden eerst met de appassimento methode 3 maanden gedroogd op kratjes, hierna worden ze gefermenteerd op inox. De rijping gebeurt 6 maanden in een cementtank voor de wijn gebotteld wordt
Alcohol
14%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

“Het is puur en uniek van smaak, en met zo’n koninklijke kleur, het is haast als het scharlakenrood is waarmee je rijke stoffen kunt verven. De zoetheid is ongelooflijk zacht en de dichtheid van de smaak is gevormd door een structuur zoals ik die nooit eerder ben tegengekomen. Op de tong is de vloeistof haast vlezig, alsof het een drank is die men moet eten in plaats van drinken.” Aldus de laat-Romeinse schrijver Cassiodorus. Het is een brief waarin hij smeekt of deze wijn, een Vinum Raeticum, geserveerd mag worden aan het hof van Theodorik de Grote, waar hij rond de 6e eeuw werkte.

© Bonazzi ( 2020) De 2020 oogst wordt voorzichtig met de hand in kleine kratjes gedaan.© Bonazzi ( 2020) De 2020 oogst wordt voorzichtig met de hand in kleine kratjes gedaan.

Nu worden zoete wijnen met enig argwaan bekeken, maar in alle eeuwen voor ons werden zoete wijnen als het summum gezien. De oude Romeinen kon het niet zoet genoeg, die verwarmden zelfs honing om door hun wijn te mengen. In Raeticum, de provincie waaronder het huidige Verona viel, had men daar iets beters op verzonnen. De druiven werden laat geplukt en het mooiste gedeelte van de tros werd apart gehouden. Dat waren de recie (“oren” in Veronees dialect) of zijtrosjes aan de bovenkant. Deze werden vervolgens een paar maanden te drogen gehangen in speciale kamers in schuren of open zolders boven het wijnhuis. Daarna werd er een zachtzoete wijn van gemaakt, die niet stroperig zoet maar halfzoet was. Het is te zoet voor de gist om alle suiker om te zetten tot alcohol, die blijft steken op zo’n 12%- 14%. Deze techniek is al die eeuwen praktisch onveranderd en de wijnen heten nu Recioto della Valpolicella.

Er zijn meerdere wijnhuizen die met de eer proberen weg te lopen, maar er is ongeveer halverwege de vorige eeuw eens een vaatje wél geheel gefermenteerd. Dat vaatje was vergeten en de wijnmaker die het vaatje een hele tijd later ontdekte verklaarde de wijn amaro, oftewel bitter. Het bleek een succes, en deze wijnen werden een tijd Recioto Amaro of Recioto Amarone genoemd. En nu, in een tijd waarin krachtige droge rode wijnen het meest worden gewaardeerd, heeft dat de eigen benaming Amarone della Valpolicella gekregen.

Eigenlijk zijn de Recioto’s nog altijd de trots van de wijnmakers uit Valpolicella. Ze houden er zelfs wedstrijden om te zien wie de beste Recioto maakt en zich dus de beste wijnmaker mag noemen. Vele producenten maken nu een overdreven zoete variant in kleine flesjes, maar Giorgio maakt hem nog in ouderwetse stijl die je gewoon als rode wijn kunt drinken.

Winkelwagen