Albapiana Terre Siciliane Rosso

Ideale wijn voor bij vegetarische pasta.

7.99

Jaargang
2018

Beschikbaarheid: 96 op voorraad

2018
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
7.99 7.497.99 6.997.99 6.49

Proefnotitie

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Linguine al pesto genovese.

Technische details

Producent
Druivenras
85% Merlot, 10% Nero d'Avola, 5% Syrah
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
IGT Terre Siciliane
Bodem
Klei
Hoogte
650 m
Techniek
Vinificatie in inox vaten
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch

Verhaal

Meestal zal een wijnboer zijn wijn proberen op te waarderen, maar er zijn ook genoeg redenen om een wijn juist een beetje te downgraden. Allereerst produceert een wijnhuis zelden slechts één wijn. Ze maken veel vaker een bredere selectie. Bijvoorbeeld doordat de regio bekend staat om meerdere stijlen, de wijnboer hier traditiegetrouw aan mee wil doen en de verschillende druiven allemaal al op het land zijn aangeplant. Het is ook verkooptechnisch erg handig om in verschillende prijsklassen wijn te produceren. Ik importeer veel gemakkelijker een paar doosjes Amarone “vloeibaar goud” della Valpolicella als ik de pallet kan aanvullen met een sloot gewone Valpolicella. Dus hoewel je zou denken dat een wijnboer áltijd een wijn zo ver mogelijk zou willen opblazen met marketingtrucs (want wie wil er nou geen keiharde euro’s) is het soms juist tegenovergesteld. In dit geval is zelfs op het label niet duidelijk dat de wijn uit de chique kelders van Baglio di Pianetto komt.

© Pandora’s Bottle (2019) Een kijkje in het wijnhuis in Sicilië.

Een laatste reden om verschillende wijnen te hebben is dat het gewoon een gewas is. Als je wat nieuwe druivenstokken aanplant omdat je wilt uitbreiden of vervangen, krijg je daar niet gelijk fruit van, laat staan van enige kwaliteit. Na een jaar of drie komen er bruikbare druiven, maar die meng je nog niet bij je topselectie. Je gooit zo’n oogst natuurlijk ook niet op de composthoop. Een degelijke wijnboer maakt daar zeker een hele lekkere wijn van. Het is makkelijker om wijnmaak-technisch bijna hetzelfde te doen met deze druiven als bij de beste pluk, het kost ook geld om je wijnhuis hiervoor anders in te richten. Baglio di Pianetto heeft vooral een beetje teveel nieuwe Merlot, dus die zit hierin.

Oké, dus de wijn zit kwalitatief netjes in elkaar, waar kun je dan op besparen om de wijn zo goedkoop mogelijk in de schappen te krijgen? Ten eerste is deze wijn net zo biologisch geproduceerd als al hun andere wijnen, maar ze zetten het niet op het label. Dat scheelt al ongeveer €0,20. Ze noemen het bovendien IGT Sicilia, en niet DOC Sicilia wat wel zou mogen. Hop, nog eens €0,20 eraf. Daarnaast is de fles minder zwaar en gebruiken ze eenvoudiger ‘kurken’ van het restafval van suikerriet. Er zit ook wat Nero d’Avola en Syrah in de fles. Bij deze druiven gaat het wel om wijn van iets minder allure dan de officiële Baglio di Pianetto. Het is de tweede persing, die van dezelfde druiven sap geeft met iets meer tannine en een iets kruidiger karakter.

Winkelwagen