Montechiaro ‘345 Vin Santo del Chianti

Een heerlijke dessertwijn van wijnhuis Montechiaro. Een delicate smaak en minder zoet dan de meeste Vin Santo’s.

23.99

Jaargang
2019

Beschikbaarheid: 37 op voorraad

2019
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
23.99 22.4923.99 20.9923.99 19.49

Proefnotitie

Karakteristieke Vin Santo, niet té zoet. Smaken van macadamia noten, karamel, tijm, walnoten, dadels, appelstroop en fond.

Tips

Serveertemperatuur
15 °C
Wijnspijs suggestie
Pecannotentaart

Technische details

Producent
Druivenras
90% Trebbiano, Toscana (oftewel Ugni Blanc), 10% Malvasia Toscana
Wijn kleur
Geoxideerd (Bruin)
Wijn type
Dessertwijn
Herkomst
DOC Vin Santo del Chianti
Bodem
Klei en zand
Hoogte
240 - 300 m
Techniek
De druiven worden 3 maanden gedroogd. Gisting en 6 jaar rijping op kersenhouten caratelli vaten
Alcohol
15%
Restsuiker
114 g/l
Keurmerk
Biologisch

Verhaal

123 ‘345

Wijnmaker Alessandro Griccioli is een nazaat van Grigio da Barberino di Val d’Elsa (1345), ooit heerser van Florence. De familie verhuisde in 1720 naar Siena en vestigde zich tot op de dag van vandaag op het adembenemende landgoed Montechiaro. Je hebt Alessandro mogelijk al persoonlijk ontmoet op een proeverij of zelfs de openingsproeverij bij ons in de winkel.

© Pandora's Bottle (2013) Wijnmaker Alessandro in de zon en in de regen.© Pandora’s Bottle (2013) Wijnmaker Alessandro in de zon en in de regen.

Heilig wijntje

Vin Santo, oftewel ‘heilige wijn’, werd vroeger gebruikt voor misdiensten. De typisch Toscaanse wijn wordt gemaakt door Trebbiano of Malvasia druiven te drogen op matten van stro, of door ze op te knopen in een luchtige droge ruimte van het wijnhuis. Als de druiven ingedroogd zijn, worden ze geperst en in kleine houten vaatjes (caratelli) gerijpt. Sommigen starten het rijpingsproces door gist toe te voegen, in de vorm van most van de vorige oogst. Dat is eenzelfde soort principe als het gebruik van een moederdeeg voor zuurdesembrood. Volgens de regels moet de wijn vervolgens minstens 3 jaar rijpen. Wijnmaker Alessandro Griccioli laat zijn Vin Santo wel 6 jaar rijpen in kersenhout. Je kunt je vast indenken dat deze methode het een kostbaar product maakt.

Schijnheilig

Deze wijn is bekend als begeleider bij cantuccini, de harde Italiaanse amandelkoekjes. Daar kun je deze Vin Santo van Montechiaro ook perfect voor gebruiken. Het is ook een ideale begeleider bij oude kazen. De wijnen die je normaliter in een eenvoudig Italiaans restaurant bij de koekjes krijgt, zijn zeer waarschijnlijk met een veel minder strenge methode gemaakt. Ze passen de naam dan bijvoorbeeld subtiel aan naar Il Santo.

 

Winkelwagen