Meierer Mosel Riesling “Kesten” Feinherb

Mineralige Mosel riesling met 21,2 gram restsuiker per liter. Dit geeft een filmend mondgevoel met alsnog een friszure afdronk.

13.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
13.99 12.9913.99 11.9913.99 10.99

Proefnotitie

Heel verfrissend, groene appel, limoen. Ideale wijn voor in de zon, alsof het zo vanuit een bergbeekje je mond in stroomt. Een stuivende waterval op de achtergrond. Je zou het niet zeggen, maar de wijn heeft heel licht restsuiker. Door alle frisse fruitzuren valt dit niet op, de zoetzuur balans is perfect.

Tips

Serveertemperatuur
9 °C
Wijnspijs suggestie
Kaasfondue

Technische details

Producent
Druivenras
100% Riesling
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Halfzoet
Herkomst
Mosel
Bodem
Leisteen
Hoogte
150 - 400 m
Techniek
Rijping op inox
Alcohol
10,5%
Restsuiker
21,2 g/l
Keurmerk

Verhaal

Mieren

Er is een wat kleurrijker term voor die wat minder geschikt is voor op dit wijnkaartje, maar we kunnen er niet omheen: die Duitsers zijn een heel precies volkje. In de meest noordelijke en dus koele wijnregio’s van Europa worden de druiven niet zo makkelijk rijp. De Duitsers hebben toen bedacht: “Weet je wat handig is? We gaan gewoon Heel Precies meten hoe rijp die druif is. Dan bedenken we een grote schaal met willekeurige termen, van zoetheid en kwaliteit en dat meten we dan in Oechsle. Kent ook niemand, geeft niks, da’s lekker overzichtelijk”.

 

© Weingut Meierer (2017) Matthias aan het werk op zijn wijngaard! 

© Weingut Meierer (2017) Matthias aan het werk op zijn wijngaard!

Zoete zooi

Die manische drang naar precisie heeft de reputatie van Riesling eigenlijk geen goed gedaan. De moeilijk te begrijpen classificatie van zoetheids- en dus kwaliteitsgraden is een ondoordringbaar woud van grammen suiker per liter en wat er overblijft is een vaag idee van “Oh ja, Riesling. Was dat niet iets met suiker ofzo?”.

Velen van ons zijn inderdaad nog steeds aan het bijkomen van de naweeën van onze adolescentie, waarin de pakken Liebfraumilch een eleganter doch betaalbaar alternatief waren op halve literblikken Schultenbräu. De reputatie van de zoete wijnen van Duitsland ligt nog als een laffe kater in het collectief geheugen van wijndrinkers, maar het is eigenlijk onterecht. Dat er in het goedkope prijssegment zo gemakkelijk gekozen wordt voor het kopen van de zoete meuk betekent niet dat de Duitsers niet in staat zijn prachtige droge wijnen te maken. Riesling is een druif waar je juist héél droge wijnen van kunt maken, die je ontzettend lang kunt bewaren door de hoge zuurgraad. Dat kan ook van druiven met een hoog suikergehalte. Dan wordt alle suiker gewoon alcohol.

Fein, maar fijn

Er is nu een nieuwe generatie die een vagere term heeft bedacht; Feinherb. Niet officieel, dus wat lastiger te vatten. Zie het als een soort off-dry. Alles van: “voor de meeste mensen droog, maar wel iets lieflijker dan gortdroog” tot en met “halfdroog” en verder niet te moeilijk doen. Deze Feinherb van Matthias Meierer is er zo één die erg dicht bij droog ligt. Je hebt het eigenlijk nauwelijks door en wat je proeft is een frisse Riesling met lekker veel aroma’s waar je niet onmiddellijk een strakke bek van krijgt.

Winkelwagen