La Ciarliana Rosso di Montepulciano

Heerlijke klassieke Italiaanse wijn in robuuste stijl.

14.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
14.99 13.9914.99 12.9914.99 11.99

Proefnotitie

De laatste jaren maakt Luigi naar eigen zeggen een “fruitige” Rosso di Montepulciano, dat wil zeggen geen eiken en inderdaad veel jam-achtige aarbeiensmaak en een vleug bosbes, maar alsnog blijft het een stevige wijn met geuren als kamfer, nootmuskaat, viooltjes, inkt en een kruidige noot van tijm. Dit is dus een “fruitige” wijn voor wie gewend is om doordeweeks ook Vino Nobile te drinken.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Pasta al ragù.

Technische details

Producent
Druivenras
Blend van Sangiovese, Canaiolo en Merlot
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Rosso di Montepulciano
Bodem
Zanderige klei
Hoogte
320 m
Techniek
6/12 maanden rijping op inox, met daarna nog een aantal maanden rijping op de fles
Alcohol
14%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Wat is de lekkerste wijn?

Deze vraag krijg ik in de winkel regelmatig. Ik snap het wel, je wil niet altijd moeilijk doen, keuzestress enzo, dus je vraag gewoon aan je lokale wijnman welke wijn het lekkerste is en dan neem je die. Iedereen gaat altijd heel content de winkel uit, zonder te weten dat iedereen met een andere lekkerste wijn naar buiten gaat, want ik heb niet elke dag zin in hetzelfde. Wij eten ook niet elke dag hetzelfde en luisteren ook niet naar de Bohemian Rhapsody op repeat. Het leuke aan wijn is diversiteit. Maar toch snap ik het wel. Zou het niet handig zijn als alle wijnen gewoon een score hadden tussen 0 en 100, en dan neem je gewoon die wijn met 100 punten, of anders de hoogste score die je portemonnee toelaat. Lekker overzichtelijk. Helaas is de wereld van smaak precies het tegenovergestelde: lekker onoverzichtelijk.

© Pandora's Bottle (2012) Op bezoek bij het wijnhuis in het prachtige Montepulciano.© Pandora’s Bottle (2012) Op bezoek bij het wijnhuis in het prachtige Montepulciano.

Wat is lekkerder? Lasagna of coq au vin? Of hangt dat af van de kok? Of ook nog van waar je die dag toevallig zin in hebt? Nou ja, je snapt dat ik er een beetje lacherig wordt als er heel strikt vastgehouden wordt aan een wijnscore (of dat nou die van Robert Parker is of die van je buurman via Vivino). Maar laten we wel wezen, toch niet elke wijn is even nobel. In Italië hebben ze daarom voor alle lekkerste smaakjes een appellatie. De hoogste onderscheiding als wijndorp is de DOCG status. Deze is vandaag de dag al aan 74 dorpen gegeven. Ik vrees dat dat ook al niet meer helpt bij keuzestress. Wat zijn nou stiekem de échte toppers? Misschien moeten we kijken hoe de DOCG lijst begon. Bij het opstellen in 1980 stonden daar namelijk maar 4 dorpjes op. Lekker overzichtelijk: Barolo, Barbaresco, Montalcino en Montepulciano.

Met wijn uit Montepulciano zit je dus altijd goed. Nou, dat is dan weer te kort door de bocht. Gelukkig hebben wij van wc-eend bijna alle ~75 wijnhuizen in Montepulciano op smaak gekeurd. De kwaliteit is hoog, maar er zit ook generieke fabriekssmaak en beaujolais-stijl tussen. Wij houden van traditionele wijnen en voor ons staat La Ciarliana steevast in de top 3. Het DOCG vignet hangt aan de Vino Nobile di Montepulciano, lang op eiken gerijpt en eeuwig te bewaren. Deze Rosso is de tweede wijn. Deze krijgt geen eiken, en Luigi laat hem een aantal dagen korter gisten om hem minder zwaar te maken. In zijn woorden: “più fruttato, fresco e floreale”. Een beetje Canaiolo en Merlot maken de wijn ook iets fruitiger. Maar laten we eerlijk zijn, deze Rosso
heeft alsnog best wat weg van zijn nobele broer.

Winkelwagen