Baglio di Pianetto Frappato Sicilia
Fruitige, lichte rode wijn met smaken van rozenbottel en rode peper.
€12.99
Beschikbaarheid: 13 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Onbekend maakt bemind
Italië staat bekend om zijn enorme diversiteit aan verschillende wijndruiven. Officieel zijn dat er zo’n 350, officieus zeker meer dan 500. De meeste van deze soorten zijn erg typisch voor een bepaald gebied. Je ziet ze zelden buiten hun regio van herkomst en zelden ook in de kwaliteit die in hun thuisbasis bereikt wordt. De frappato-druif is er zo één. Voornamelijk aangeplant in Sicilië en vooral “bekend” in de blend met Nero d’Avola uit Cerasuolo di Vittoria, Sicilië’s eerste en enige DOCG regio.
© Pandora’s Bottle (2019) Een snelle koffie met Dario in Sicilië.
Summer love
Nog minder vaak zie je frappato als enige in een fles, maar de wereld begint deze druif langzaam een beetje te ontdekken. Frappato is een geurige, lichte druif waar je heerlijke aromatische wijnen van kunt maken die het lekkerst zijn als je ze jong drinkt en licht koelt. Hij bevat geen overweldigende tannines, geen houtlagering en de aanwezige zuren maken hem wel lekker sappig. Erbij eten is dus geen must. Perfect voor in de zomer!
“It’s the liquid equivalent of being five years old with a bucket, a spade and a big sandy beach.” – Jancis Robinson
Some like it hot
Het biologische wijnhuis Baglio di Pianetto wil zich graag focussen op typische regionale druiven naast enkele klassieke Franse druiven. Ze zijn één van die weinigen die wijnen maken van 100% één druif, zoals Insolia, Catarratto en Nero d’Avola. Om iedere soort het beste tot zijn recht te laten komen hebben ze wijngaarden in het iets koelere noorden van Sicilië bij Palermo en rond Noto in het zuiden. Hoewel je de Frappato vanwege zijn lichte karakter in het noorden zou verwachten, gedijt het juist goed in de verzengend hete wijngaarden rondom Noto. Temperaturen van 45 graden zijn in de zomer niet ongebruikelijk. Bedenk daar maar eens bij dat alle druiven van de 39 hectare grond in september met de hand geplukt worden. Dat wij als fervent Toscane liefhebbers gek zijn op deze druif blijkt niet zo vreemd. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat Frappato hoogstwaarschijnlijk een kruising is tussen de Toscaanse Sangiovese en een andere, nog onbekende druif.